Prenumerera gärna på min RSS-feed!

Ditt bästa sportbehåtips?

Vill tacka för alla tips på sportbehåar som kommit in här under veckan som jag skrivit om saken. Skulle ni kunna repetera dem nu? För jag tänkte att det skulle vara så praktiskt att få dem samlade här, under en och samma post. För dem som precis börjat leta, för dem som fortfarande letar. Saker ni gärna får inkludera förutom märke och modell, eventuell länk till nätbutik, samt (om du vill) uppgift om din egen kupstorlek (och här är sportbehåar lämpade för A-kupor ett lika värdefullt tips som de för E-kupor eftersom det brukar vara just små och stora bröst som har svårast att finna sej tillrätta i utbudet därute) samt aktivitet du brukar ägna dej åt i den.

-

Vill också tillägga att du som tittar förbi här långt efter att det här inlägget postades är lika välkommen att fylla på med ditt tips!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

19 kommentarer till “Ditt bästa sportbehåtips?”

 1. Emma skriver:

  jag tänker på det du skrev om att strunta i sportbehåar som har kupor, och jag håller med i sak. nyckeln till ickeskump tror jag också är tillplattningsmetoden. men när man som jag har e-kupor kan man platta till bäst man vill men det räcker ändå inte. jag kan också känna mig deppig av att behöva tejpa och binda min kropp för att kunna träna. nu har jag funnit mig tillrätta i en sportbehå/bröstrustning från stadium, den har dels ett kors i ryggen med ställbara axelband men också en BRED liksom linning som är tämligen stum, och har knäppen som en vanlig behå. där är plattningseffekten! man kan behöva hjälp med att få på sig den och knäppa ihop å så, men när det väl sitter på, förutsatt att man har vågat sig på en lagom liten runt om men tillräckligt stor för kuporna, då är den skitskön. kuporna täcker HELA brösten, de har lite andningsfunktion där det behövs och bågen ligger verkligen runt hela bröstet och i kontakt med kroppen så de stödjer maximalt. materialet i kuporna är också förhållandevis stumt, men mjukt nog för att kunna veckla in brösten. tack vare att resten av behån är så stumt går det bra med lite mjuk kupa. men man MÅSTE se till att få rätt kupstorlek och omkrets! den kostar typ 500 kr tyvärr, men är helt, helt underbar på joggingturer.

  när jag kör low-impact eller gymar, där man inte behöver fullt samma skumpstöd använder jag en platta-till-top som den du visar i din omvandlingsguide. det var en befrielse när jag insåg att jag faktiskt kan dela upp träningsplaggen på det viset, för det är drygt att kämpa med bröstrustningen varje gång jag ska träna. men för oss med jättetuttar tror jag man kan prova att köpa en som istället är för stor runt om till att börja med, så den täcker brösten ordentligt, och sen minskar själva bröstdelen i symaskinen istället för axelbanden, så man får den där smita-åt-ordentligt-effekten. om man plattar till stora bröst med för lite tyg, så skumpar det ju ändå.

  jag kan tycka det finns en fördel med att ha en sportbehå med kupor om jag ska svettas mycket, till exempel löpning. bara plattningsbehå då gör att det blir ännu varmare mellan brösten som ju i mitt fall nästan ligger omlott när de är tillplattade, och det känns ofräscht och slemmigt tycker jag.

 2. m skriver:

  @Emma. Jättebra att du påminner om det att det för oss storkupade kan vara smart att tänka på att brösten får plats först och främst. Jag gör ju så med vanliga behåar ofta – syr in ”omkretsen” på sidorna under armarna.

  Här är det nog bäst att vara beredd på att få ta till en kombination, kanske? 1. Se till att det är nog med tyg att täcka brösten. 2. Ta in omkretsen så att behån sitter som en smäck. 3. Hissa upp över axlarna för allt vad tyget håller.

 3. Petra skriver:

  För dem som likt jag får klaustrofobi och lätt panik av att kränga sig in och ur sportbh:ar utan öppning bak måste jag tipsa om Swegmarks sportbh som finns på Lindex! Den är, enligt mina högst ovetenskapliga hoppa-i-provrummet-tester, minst lika bra (eller snarare bättre) som de för tredubbla priset i sportaffärer, kostar bara 199 kr och mitt ena exemplar av den bh:n har jag haft i snart 7(!) år, och den är fortfarande i toppskick!!!

  Det är nog inte den perfekta sportbh:n (den finns ju inte har vi redan konstaterat), men med modifieringar enligt Linnas råd kan den nog vara en god kandidat. Tror dock man kan behöva följa Emmas råd om man har större bröst, jag har stor C-kupa nu och då är bh:n egentligen lite för urringad för att vara optimal.

  (Får förresten någon obehaglig flashback till att ha provat en liknande bh som den Emma beskriver, helt obegriplig att få på sig och ännu värre att få av sig. Trasslade in mig helt och var nästan gråtfärdig när jag väl kom loss där i provrummet… men jag tvivlar inte en sekund på att brösten verkligen sitter på plats när man väl fått på den :) )

 4. Josefine skriver:

  Jag gillar newbodys sportbehåar. De plattar till, är rejäla och hissar upp. Och kramar åt revbenen rejält.

  Billigt om man får tag på någon som säljer dem.

  http://www.newbody.se/produkter/17/

 5. Ballerinan skriver:

  Har precis beställt en från Casall, i storlek S och kupa B fast jag är en M och en C egentligen. Håller nämligen helt med Linna om att det skall smita åt så till den milda grad att brösten helt plattas ut kring bröstkorgen, avskyr studsande bröst, det är INTE aktuellt! Jag har som sagt precis beställt så jag vet inte hur den är, men enligt uppgift så är det den bh:n som nyopererade silikontjejer har under läkningsprocessen så jag misstänker att den fungerar… Och den sitter tight och över hela brösten samt har raka axelband (ej brottarrygg). Skall hoppa omkring i balettklasser med den.

 6. Ingrid skriver:

  För er med lite större byst är Shock Absorber väldigt bra. Alltså C eller D kupa. Den sitter verkligen bra, känns knappt. Man kan bli lite avskräckt när man ser den i affären med alla konstiga lappar och info… men den är som sagt riktigt bra. Och ser snygg ut på också. Kanske inget jag skulle springa i utan t-shirt, men… ändå.

 7. Jona skriver:

  Jag har tränat i Stay In Place Supersport C-E så länge jag kan minnas. Den är väldigt hög fram vilket jag gillar skarpt. Jag har D-kupa normalt men SIP Supersport har till och med fungerat att löpträna i medan jag ammat! Då i en storlek större. På minussidan kan sägas att den är något varm, men det tar jag gärna bara brösten sitter där dom ska.
  http://www.stayinplace.com/?Page=2

 8. Anna Sö skriver:

  Lindex har en framknäppt bh med brottarrygg i ett genomskinligt prickigt tyg (ja på ryggen alltså). Den tycker jag är fenomenal faktiskt. Håller in, på plats och så slipper man dra axeln ur led när man tar den av sig. Kan inte lova att den funkar på större byst men för mig är den kanon. Kostar kanske 150:-?

 9. Annika skriver:

  Jag har kört med Champions rejäla icke-elastiska bh sen 97 nån gång, den är fortfarande i produktion och fortfarande bra. Finns dock bara i svart nuförtiden vad jag märkt. 450 väl spenderade kronor!
  Finns exvis här: http://www.stadium.se/sport/traning/loparklader/085914/champion-powersleek-bra

  Jag är rätt smal, har normalt strl 70E (inte så stort som det låter), men köper den här i 75C om jag minns rätt, dvs en kupstorlek mindre än jag ”borde”, tight nog är den ändå. Tyvärr trivs jag inte hundra med den vid kampsport där man rullar över ryggraden, men vid löpning etc är den lysande.

  Det viktigaste jag lärt mig gällande alla bh:ar är dock att
  1) Se till att veta din storlek. På riktigt. Gå till en tantbh-affär och be dem om hjälp, du kommer nästan hundraprocentigt att ha fel storlek! Mäter man mig har jag 80C eller 75D, vilket INTE är vad som sitter bäst, det gör 70E.
  2) En tränningsbh ska vara riktigt stum och ha knäppning i ryggen, bara då kan den sitta tight nog.

 10. emelie skriver:

  Under en inte alltför avlägsen tid drog jag 75J och levde efter devisen ”man tager vad man haver” eller, kanske snarare, finner. Med (så tung) byst funkar det ju inte att dra på vad som helst – tack och lov så behöver man inte heller det. Jag hade då två trotjänare – Shock Absorber och Royce (impact free). Den sistnämnda användes främst under yogapass, den går högt upp över bröstkorgen så jag slapp oroa mig över över bröst som ville krypa ur under t e nedåtgående positioner. Riktigt mjuk och skön men består dock till 81% av bomull och blev ofrånkomligen rätt fuktig under svettiga pass. Skulle inte säga att den är ultimat för t ex löpning eller träning som involverar mer hopp – då är Royce (som är bra mycket stummare) ett bättre alternativ… Den har strutigare kupor som nålar fast brösten, inte lika bekväm, men fyller sin funktion. Bägge har reglerbara axelband och knäpps i ryggen (hyskor / hyskor+kardborre)

  Idag drar jag ungefär 65F eller 70E beroende på modell och har lite fler alternativ att välja mellan… kör uteslutande på StayInPlace D-E-F i strl XS – sitter som gjutet, brösten limmas till bröstkorgen, funkar prima till både yoga och löpning. sporttopps-modell, dvs inga hyskor eller reglerbara axelband, men trots mitt vertikala handikapp (haha) sitter axelbanden (som ofta brukar kunna vara för långa) alldeles perfekt. Det blir ett jävla tråcklande att ta sig in i bhn men väl på plats så slipper man allt vad skumpande är, samtidigt som den faktiskt är bekväm!!

 11. emelie skriver:

  Kanske bör tillägga att det är StayInPlace Supersport jag kör med, och kupstorleken är förstås C-D-E och inte upp till F!

 12. Johanna skriver:

  Jag tror Jona och jag har samma favorit!

 13. ylva skriver:

  Jag körde länge med champion powersleek, men nuförtiden har jag växt ur de strl som erbjuds. När jag i höstas skulle börja rida var jag därför desperat. Gick tillslut till en liten bh-butik med stora strl. Köpte en bh av märket Hogengården som funkar mkt bra. Den har kupor (håller med om att det behövs vid stora stl) och hela sju hyskor i ryggen.

 14. Jenny skriver:

  Jag har redan skrivit det här men eftersom du ber om det igen så upprepar jag.

  Jag har typ 75c i storlek och håller på med diverse fullkontaktsporter och letade desperat efter en bra sportbehå i flera år till jag hittade en hyffsat bra hos stadium http://www.stadium.se/sport/traning/loparklader/056356/soc-sports-bra och nu senast en ännu lite bättre hos intersport http://se.rohnisch.com/products/308251

  Egentligen vet jag inte om de håller ”måttet” men de är åtminstone OK och därför är jag ganska nöjd.

  Tipset om att ha dubbla sportbehåar är riktigt bra.

 15. Jenny skriver:

  Håll i hatten. Efter detta kommer ingenting mera vara sig likt. Jag har lösningen. Eller det är i alla fall min lösning. The answer to your prayers är: http://www.enell.com/index.php

  Vill du ha en kändis med stora bröst som garant för tipset? Kolla här! Oprah likes it!http://astrology.yahoo.com/channel/health/crave-oprah-approved-sports-bra-of-bosomy-doom-227923/

 16. Emma skriver:

  Jag säger också Shock Absorber: the betong-bh nummer ett. Lite som att återigen vara 11 år och inte ha några bröst alls. Maximal tillplattning. Började använda den på mina amningsbröst stl D under den förnedrande återuppbyggnaden av post-gravid-vrak-kroppen. Använder den fortfarande på mina numera ganska urlakade c-kupor till tuttar och den sitter fortfarande som ett smäck. Lite i dyraste laget, men fan så bra.

 17. Ni skriver:

  Jag har hittat en jättebra sport-bh, Swegmarks heter den. Finns i många storlekar, också till riktigt stort (som jag själv har, 80 G). Den finns att köpa på Ellos bland annat och kostar runt en 400 kr, men klart värd priset och storlekarna är ”normala”, så beställ den storlek du brukar ha så blir det nog bra. Jag är 1, 70 cm lång och snittar väl en typ 80-85 kg och tränar en del, är inte ”fläbbig” men grov och bredaxlad, bröstsstorleken består alltså oavsett vikt. Så jag har köpt upp mig på ett par stycken Swegmarks, bäst hitills under mina ca 15 års (är 30 nu) letande efter den optimala sport-bh:n.

 18. Anna skriver:

  Jag håller med Annika om att Champion Powersleek Bra är en riktigt bra sport-BH för oss med lite större byst. Fungerar utmärkt vid t.ex. löpning, hopp m.m., men kan upplevas som lite obekväm över ryggraden vid golvövningar såsom t.ex. sit-ups.

 19. Tilda skriver:

  Det absolut bästa märket är enligt mig Shock Absorber. Modellerna är genomtänkta, slitstarka och har mängder av smarta funktioner (bland annat kan man korta av axelbanden på samma sätt som på en vanlig BH, vilket förlänger dess livslängd). Har äntligen hittat den modell som verkligen funkar för ”high impact sports” (typ step, zumba dance, ridning) trots att jag har storlek 70E.

  Googla på Shock Absorber och man får upp massa bra info, men BH:arna är billigare om man beställer från England (typ via Asos.com) än från en svensk återförsäljare. En av de jag köpte skulle kostat nästan 550:- i Sverige men via Asos fick jag den för strax över 300:- =D

Personligt

Föräldraskap bloggar Follow Linna Johansson Personligt